— Dit was een 1 april grap, welke o.a. de Leeuwarder Courant en Hart van Nederland heeft gehaald. —

JUTRIJP – Koicentrum Friesland, dealer van Japanse koi, is het na jaren van intensief kweken gelukt om een Japanse koi karper te kweken met een pompeblêd patroon.

Een Japanse witte koi met een zuivere rode stip op het hoofd staat voor de Japanse vlag. Hier kwam het idee vandaan om een koi te kweken met een  pompeblêd op het hoofd. Het kweken van een “Friese” Japanse koi was nog geen gemakkelijke opgave. “Om een genetisch perfect pompeblêd in de bloedlijn te krijgen hebben we veel geduld moeten hebben, totdat we die ene voorbij zagen komen. Daar zijn we mee verder gaan kweken” aldus eigenaar Sander Heijnen.

Komend weekend zullen er meer dan 1000 handgeselecteerde koi de verkoop in gaan. Een perfect moment om deze nieuwe variëteit te onthullen. “Jaarlijks is de opening van het koi seizoen tijdens het Paasweekend. Omdat er dan veel koi hobbyisten komen, hebben we besloten om op Paaszondag de eerste 2 exemplaren te veilen”. gaat Sander Heijnen verder.

Koicentrum Friesland in specialist op het gebied van het houden en verzorgen van Japanse koi. 15 jaar ervaring in het houden van deze sierlijke vissen staat aan de basis. Hobbyisten die net beginnen of al jaren fanatiek bezig zijn kunnen bij Koicentrum Friesland terecht en hun ‘koi-hart’ ophalen. Koicentrum Friesland is paaszondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.